9 feiten over vetverlies

9 feiten over vetverlies

Vetverlies is simpel, maar niet gemakkelijk. Er zijn verschillende redenen waarom een caloriedeficit* aanhouden een uitdaging is. Het is wel iets wat je nodig hebt om progressie te boeken.

Als je je doelen wilt bereiken heb je bakken geduld nodig. En vertrouwen in het proces waarbij je vetmassa verliest en spiermassa behoudt of wint. Consistentie op lange termijn is key! Focus niet te hard op de korte termijn: relax en laat het proces z’n werk doen.
Leg liever de nadruk op het bouwen van de gezonde gewoontes die bijdragen aan je doelen. Helaas verloopt het allemaal trager dan je zou willen, maar dat maakt je eens zo trots als je de eerste resultaten ziet en voelt!

*Een caloriedeficit is een situatie waarbij je minder calorieën opneemt dan dat je er verbruikt.

In deze blog:

  • Soms eens honger hebben is niet dramatisch
  • Je progressie verloopt niet in een rechte lijn
  • Je workouts verbranden niet zo veel calorieën als je denkt
  • Consistentie is een vereiste. Perfectie niet
  • Je weekends tellen nog steeds mee
  • Vetverlies zegt meer dan gewichtsverlies
  • Alle calorieën tellen, ookal tel jij ze niet
  • Sommige gezonde producten zijn ook calorierijk
  • De echte magie

Feit: soms eens honger hebben is niet dramatisch

Internet staat vol met tips om honger te voorkomen, en misschien vind je sommige tips wel handig. Maar als je echt in een caloriedeficit zit is het normaal dat je vroeg of laat eens honger hebt.

Je moet zeker niet sterven van de honger, maar een beetje honger voor je maaltijd is compleet normaal. Vecht er niet tegen, het is een natuurlijk signaal vanuit je lichaam.

Feit: je progressie verloopt niet in een rechte lijn

Het cijfer op de weegschaal fluctueert van dag tot dag en dat is volledig normaal. De ene week voel en zie je de verandering, de andere week lijkt er helemaal niets te gebeuren. Wees vooral geduldig.

Je gewichtsschommelingen worden grotendeels beïnvloedt door de vochtbalans. Weeg je op een ander moment, heb je gisteren meer gegeten, meer zout gegeten, meer koolhydraten gegeten (deze houden 3-4 gram vocht vast), waar zit je in je hormonale cyclus,… Dit gaat over vocht en is geen vetmassa.

Door in te zien dat je gewicht niet dag na dag zal dalen kan je de frustraties hierrond loslaten. Wil je je gewicht toch opvolgen, vergelijk dan de weekgemiddeldes in plaats van de verandering van dag tot dag. En kijk ook naar andere tekenen van progressie: hoe voel je je? Slaap je beter? Heb je minder stress? Heb je minder vaak een opgeblazen gevoel? Voel je je sterk? Heb je meer zelfvertrouwen? Hoe passen je kleren? Welk gevoel heb je na een training?

Feit: je workouts verbranden niet zo veel calorieën als je denkt

De talloze apps die aangeven hoeveel calorieën je verbruikte tijdens de workout overschatten dat vaak.

Geef voorrang aan krachttraining om je spiermassa te behouden of op te bouwen. Daarbuiten blijf je best fysiek actief om meer calorieën te verbruiken (wandelen, fietsen, joggen) zonder minder te moeten eten, om toch in je caloriedeficit te geraken.

Feit: consistentie is een vereiste. Perfectie niet

Geloof ons als we zeggen dat niet altijd alles 100% volgens plan zal verlopen. De supermarkt heeft bepaalde producten niet meer, je vriendinnen vragen last minute voor een avondje uit of de elektriciteit in de straat valt uit terwijl je net begint te koken (ja, dat gebeurde hier onlangs nog). Verwacht dan ook niet van jezelf dat je altijd alles perfect kan doen.

Die gedachte alleen al bezorgt je meer (onnodige) stress en zorgt dat je je verkeerde stappen uitvergroot. Mik op 80% en wees consistent in die 80%. Laat dat goed genoeg zijn, laat de perfectie los!

Feit: je weekends tellen nog steeds mee

Stel dat je tijdens de week toch de perfectie benadert: 3 stevige full body workouts, je haalt dagelijks je doelen wat betreft eten, je slaapt als een roosje en weet de stress te counteren als geen ander.

Dan nog geeft dat je geen vrijgeleide om tijdens het weekend all out te gaan, helaas. De werkweek telt 5 dagen: als je die perfect afwerkt en in het weekend alles overboord gooit, haal je de 80% niet. Snelle rekensom, je haalt 71% als ook je vrijdagavond perfect is. Niet echt realistisch, toch?

Feit: vetverlies zegt meer dan gewichtsverlies

Gewicht verliezen kan snel gaan, maar dat is dan vaak het resultaat van ‘quick fixes’ zoals detox programma’s, crashdiëten en sapjeskuren. Deze resultaten zijn van korte duur als je daarna weer een normaal voedingspatroon aanneemt, en je kan je strakke lichaam op die manier niet behouden.

Het verliezen van vet bekom je door een (klein) caloriedeficit aan te houden én idealiter ook aan krachttraining te doen. Zo behoud je je spiermassa en verstevig je deze zelfs! Je wilt toch geen spieren verliezen?

Feit: alle calorieën tellen, ookal tel jij ze niet

Eén van de beste manieren om je progressie te vertragen is jezelf wat wijsmaken en voorliegen over de geheime calorieën.

De kleine snoepjes tussendoor, de proevertjes in een niet nader genoemde supermarkt, een aperitiefje na een drukke werkdag,… dat zijn inderdaad niet dé grote caloriebommen. Maar tel ze samen op en je hebt al snel geen caloriedeficit meer.

Feit: sommige gezonde producten zijn ook calorierijk

Gezond eten betekent niet automatisch dat je vetmassa verliest.

Noten, avocado, zalm, granola, olijfolie,… zijn bronnen van goede vetten (omega 3, ontstekingswerend) en horen thuis in een gezond voedingspatroon. Maar wees je ervan bewust dat deze producten minder gemakkelijk een verzadigd gevoel geven dan pakweg magere eiwitbronnen, fruit en groenten. Daardoor kan het dus best zijn dat je iets meer van deze producten gebruikt zonder dat je het goed en wel beseft.

Feit: de echte magie

We hebben de échte magische pilletjes voor het einde van deze blog bewaard. Chapeau dus als je hier bent geraakt, we geven ze je graag cadeau!

Door voldoende lang en voldoende diep te slapen herstelt je lichaam beter, zowel fysiek als mentaal. Leer je daarnaast om goed met je stress om te gaan, houdt niets je nog tegen!

De voordelen: je hebt meer energie voor je gezin, werk, omgeving en je workouts. Je bent minder geneigd om emoties de bovenhand te laten nemen (emo-eten). Je hakt gemakkelijker knopen door.

Heb je zin gekregen om deze kennis samen met ons om te zetten in resultaten? Vraag hier je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en we zien elkaar snel!