Armen open

Stress verminderen via je ademhaling

Is stress slecht? Nee.

Een zekere vorm van stress zorgde ervoor dat we rechtop zijn gaan lopen en dat we verder geëvolueerd zijn. Een trainingsprikkel is ook stress en zorgt dus mee voor progressie. Soms is stress echter ook de oorzaak voor dysfuncties en andere problemen. We hebben stress dus nodig, maar we moeten de stress-knop ook uit kunnen schakelen. Hoe doe je dat?

Stress beïnvloeden we door onze ademhaling. We onderscheiden het parasympatisch en het sympatisch zenuwstelsel.

para sympatisch

Als je onder constante stress staat door te veel trainingen, ontstekingen, slecht slapen, mentale stress,… kan je minder gemakkelijk switchen van ‘fight or flight’ naar ‘rest and digest’. Je hebt een slechtere vertering, een hogere rusthartslag, een lager libido en soms ook slaapproblemen.

Hoe geraak je uit die vicieuze cirkel?

Doe ademhalingsoefeningen. Zo verlaag je je hartslag en kom je tot een staat van rust.

Een voorbeeld: adem 4 tellen in door je neus, houd 5 tellen vast en adem 8 tellen uit door je mond, gedurende 2 minuten. Als deze verhouding moeilijk is voor je kan je gerust aanpassen, zolang je meer tellen uitademt dan inademt en je vanuit je buik werkt.

Op deze manier stimuleer je je nervus vagus en zal je snel de kalmte ervaren.

Een laatste tip, als je het nog niet doet: neem (ijs)koude douches. Koud douchen traint de veerkracht van je zenuwstelsel: daardoor kan je gemakkelijker switchen van ‘fight or flight’ naar ‘rest and digest’ 😉 Als je geen volledige douche koud kan nemen, sluit je sessie dan af met 30 koude seconden en bouw dit verder op.