vrienden rond bbq

9 Tips: gezonder BBQ'en

Haaaaa, de zomer komt er aan! We kijken reikhalzend uit naar sfeer en gezelligheid rond de barbecue. Een gelegenheid waar de alcoholische drankjes en sauzen vaak niet gespaard worden. Hieronder enkele tips om te genieten van het samenzijn én de volgende dag geen spijt te hebben.

In't kort

  • Geef voorkeur aan zuiver vlees en vis in plaats van bewerkte zaken (balletjes, worst);
  • Rode sauzen en yoghurtdressings bevatten over het algemeen minder calorieën dan andere sauzen;
  • Vul 50% van je bord met groenten. Maak eens een groentensaté voor op de barbecue?
  • Cava, zero en water over zwaar bier en mierzoete cocktails.

1. Vooraf: compenseren of niet?

Afhankelijk van je ervaring en je relatie met voeding, zou je op voorhand kunnen compenseren. Je focust doorheen de dag op groenten en magere eiwitbronnen (kip- of kalkoenfilet, eitjes,…) om je een verzadigd gevoel te geven en toch geen honger te moeten lijden. Op deze manier spaar je calorieën uit die je ’s avonds dan gemakkelijker aan de barbecue kan spenderen.
Pas deze compensatiestrategie niet te vaak toe, want het kan je relatie met voeding op een slechte manier beïnvloeden. Zo zou je over alles kunnen denken ‘ik mag vanavond frietjes eten, op voorwaarde dat ik doorheen de dag enkel kip en groentjes eet’. Dat kan de bedoeling niet zijn.
Twijfel je op dit wel iets voor jou is en wil je er even over freewheelen, boek dan een gratis call in om dit en eventuele andere zaken kort te bespreken.

2. Tijdens: keuzes, genieten en ervaren

Alle remmen los is vaak een slecht idee, omdat je morgen opstaat met een slecht gevoel. Niet enkel fysiek (opgeblazen gevoel) maar ook mentaal (amai, ik ben er gisteren los over gegaan). Maak bewuste keuzes, geniet van je gezelschap, ervaar verschillende smaken en texturen,…

  • Kies bewust voor de dingen die je het lekkerst vindt. Je hoeft niet van alles te proeven als je weet dat je eigenlijk verzot bent op een saignant steak en gemarineerde kipfilet (Yes, I’m guilty!).
  • Geniet van je gezelschap. Je organiseert de barbecue om samen te zijn met vrienden, liefst nog bij mooi weer. Geniet daar dan ook van!
  • Duw niet zomaar alles door je keel, maar let ook op de verschillende smaken en texturen. Wat vindt je het lekkerst, wat is het aangenaamst?

3. Nadien: spijt komt altijd te laat

Toch total loss gegaan? De kans dat je de dag nadien een groot schuldgevoel hebt en niet helemaal weet hoe je nu verder moet, is reëel. Mocht het je toch overkomen is het belangrijkste altijd: je volgende zet.
In het verleden kan je niets meer veranderen, maar je volgende actie die je onderneemt heeft wel een invloed op wat er komen zal. Neem dus gewoon je volgende, gezonde maaltijd, en kijk alleen nog vooruit. Right back on track!